Domácí vinotéky a gastro vinotéky

Domácí vinotéky a gastro vinotéky

Přemýšlíte o pořízení domácí vinotéky? Nebo máte rádi víno a chcete ho mít perfektně vychlazené na tu správnou teplotu, pro nejlepší požitek? V každém případě investice do domácí vinotéky, nebo také gastro vinotéky je rozhodně dobrou investicí, které nebudete litovat. Gastro vinotéka se dá totiž využít nejen k chlazení dobrého vína. Domácí vinotéka je totiž něco jako kvalitní lednička s přesně nastavitelnou teplotou, můžete v ní tedy chladit všechny druhy nápojů, nebo různých dezertů a další. Teplotní rozsahy domácích vinoték jsou +5 až +20 stupňů Celsia. Ty lepší a větší vinotéky pak nabízejí vzájemně oddělené sekce, kde v každé si lze nastavit jinou teplotu. Můžete tak v jedné vinotéce uchovávat různé druhy vín, nebo jiných nápojů a potravin.

Jak vybrat domácí vinotéku

Předně je důležité si dobře rozmyslet, na co gastro vinotéku budete potřebovat a jestli časem nebudete potřebovat například větší. Nejedná se totiž o zrovna malou investici, která by vás v případě, že byste si pořídili například malou nedostačující vinotéku, mohla mrzet a museli byste investovat znovu. Není tedy vůbec na škodu vybrat větší vinotéku s minimálně dvěma oddělenými sekcemi. Do budoucna se jedná rozhodně o dobrou investici.

Systémy chlazení u domácích vinoték

Domácí vinotéky mohou být temperované, nebo klimatizované. Klimatizované vinotéky mají teplotní rozdíl mezi spodní a horní poličkou v řádu nižších jednotek stupňů. Hodí se tak pro skladování jednoho druhu vína. Temperované vinotéky pak v každé zóně zvládají udržovat jinou teplotu. To se hodí pro skladování více druhů vín. Nejdokonalejší jsou vícezónové, kde v jedné zóně můžete skladovat dlouhodobě vína a v druhé udržovat na teplotě vhodné pro spotřebu.