V zimě zahřeje, v létě chladí

V zimě zahřeje, v létě chladí

Čaj je druhým nejznámějším a nejrozšířenějším nápojem na světě, hned po vodě. Věděli jste však, že zelený a černý čaj je vlastně jedna a tatáž rostlina?

I přes jejich odlišnou chuť a vlastnosti se jedná opravdu o ty samé listy rostliny čajovníku, kdy rozdíl mezi nimi určuje proces tzv. fermentace. Černý čaj se nechává zavadnout a poté podstoupí enzymové reakce, které mu udělují odlišné vlastnosti. Spektrum biologických účinků pití čaje na lidský organismus je opravdu široké, ale není vždy stejně silné. Který čaj je v čem lepší a proč!? Ačkoli se čaj pije horký a k jeho pití se uchylujeme hlavně v zimních měsících, má na naše tělo z hlediska náhledu tradiční čínské medicíny neutrální až ochlazující účinek (hlavně zelený). Ne nadarmo se doporučuje v letních měsících místo studených ochlazujících nápojů konzumovat teplý, slabý zelený čaj. V letním parnu snižují studené nápoje teplotu pouze v ústní dutině, zatímco horký čaj dokáže snížit teplotu celého těla až o stupeň (jedná se o dočasný účinek). Černý čaj také roztahuje průdušky a pomáhá vykašlávání při onemocněních dýchacího traktu. Pití čaje také podporuje pocení a vede k pročištění střev. Slabý černý čaj se doporučuje při žaludečních obtížích.

 

 

Laminátové plovoucí podlahy | PVC podlahy | Koberce