Bylinkové čaje do nepohody

Bylinkové čaje do nepohody

Zima, tak vypadá situace za okny, zejména v tomto ročním období oceníte sílu a chuť bylinných čajů. Říkáte si, to není nic pro mě. To ale nemusí být úplně pravda. Pořádné plískanice a teploty pod nulou nás ještě určitě letos překvapí. Horké, bylinkové čaje se proto rozhodně budou hodit, pro zahřátí i osvěžení.
Potřebujete dobít energii a obohatit se vitámíny, v nadacházejících dnech Vám jej bylinkový čaj, plný chuti a vůně dodá. Příprava domácího čaje není nijak složitá.

Jak tedy připravit domácí bylinkový čaj?

Už kdysi naše babičky a prababičky sbíraly, sušily a připravovaly čaj z mnoha druhů květů či plodů. Sušené plody, listy a květy se tehdy nesloužily jen k přípravě čajů, ale jako prostředek k léčení a k tišení bolesti. Sušené bylinky vložíme do konvice a zalijeme vroucí vodou a necháme louhovat nejlépe v uzavřené konvici zhruba 5-15 minut. Pokud připravujete čaj ze sušených bylin, postačí Vám na jednu porci čaje jedna lžička, jedná-li s o čerstvé, musíte dát tak o dvě lžičky více. Bylinkového čaje si nedělejte více, než jste schopni vypít, čerstvý je totiž nejlepší.

Pití bylinek je blahodárné

Pro zahřátí pijeme obvykle čaje z mateřídoušky, heřmánku, ale nejvíce čaj lipový který je účinný v období chřipek a nachalzení a zmírňuje její projevy, má dobrou chuť a můžete jej sladit medem. Pokud Vás trápí kašel, vyzkoušejte čaj z květů černého bezu, funguje i jako prevence.
K nejblahodárnějším čajům patří čaje z borůvek, brusinek, z betu a šípků. Čaj z burůvek snižuje cukr v krvi, brusinky čistí močové cesty a bezinky pomáhají při bolestech kloubů a obsahují velkou spustu vitamínů.

Tyto čaje kupujte ve specializovaných prodejnách a v lékárnách. Nepleťte si je s bylinnými porcovanými čaji, jsou sice zdravotně nezávadné, ale jejich složení je úplně jiné, jsou doplněny o umělá barviva a mají silné aroma.

Laminátové plovoucí podlahy | PVC podlahy | Koberce