Kvalitní zrnková káva

Kvalitní zrnková káva

Na českém trhu je káva od mnoha dodavatelů a na mnoha úrovních kvality. Rozpoznat její kvalitu však není pro běžného spotřebitele vůbec jednoduché.  Do roku 2003 se v Česku používalo určování tříd jakosti a,b,c,d. Skupina „a“ byla nejkvalitnější a obsahovala pouze stoprocentní výběrovou arabiku. Není to však tak jednoduché, jak by se mohlo zdát. To, že někdo dodává arabicu neznamená, že dodává kávu nejvyšší kvality.

Arabica versus Robusta

Většina dodavatelů zrnkové kávy uvádí na obalu druh kávy, které balení obsahuje. Toto je prvním vodítkem, které nám napoví.  Běžně se vyskytují dva druhy kávy ROBUSTA a ARABIKA. Robusta je méně kvalitní druh než je Arabica. Jestli nakupujete kávu v supermarketu, tak kupujete s velkou pravděpodobností právě tento druh kávy. Druh Arabica je podstatně kvalitnější a na celkové celosvětové produkci se podílí 70%.  Zde si můžeme položit otázku, proč se v česku prodává z velké většiny méně kvalitní Robusta, které se celosvětově pěstuje jen 30 %.

Oblast pěstování

Kvalitní káva má ve svém popisu uvedenou zemi nebo oblast, kde byla vypěstována. Káva z jednotlivých oblastí, zemí a i plantáží se navzájem v mnohém liší.  Např. káva z Ethipie bude mít výraznější aciditu než káva Kolumbie.

Stupeň pražení

Dříve byl obvyklý a oblíbený tmavý způsob pražení, tzv. italský. V posledních letech je stále oblíbenější střední nebo světlé pražení. Toto se používá zejména u výběrové kávy. Čím je pražení světlejší, tím více si káva uchová své specifické chutě a aroma. Zároveň je výraznější acidita /kyselost/. Naopak čím je káva pražena tmavěji, tím více jsou potlačovány její chutě a acidita. Hořkost je zde naopak výraznější. Musíme si uvědomit, že káva je ovoce a to je běžně sladkokyselé. Věřte, že pokud několikrát vyzkoušíte pít kvalitní kávu i s výraznou aciditou, tak se k tmavě pražené kávě již nebudete chtít vrátit.

Stáří kávy

Dalším vodítkem je doba prodeje kávy od jejího pražení. Pokud v obchodě prohlédneme etikety na kávách, zjistíme, že kupujeme kávu často i déle než rok po jejím pražení /popř. zabalení/.  Toto je velmi špatně. Pokud chceme připravit dobrou kávu, tak musí být káva čerstvě pražená. Ideální je používat kávu, která byla pražena ne déle než před dvěma měsíci. Rovněž není dobré používat kávu hned po upražení, neboť přibližně prvních 5 dní po pražení probíhají v kávě žádoucí chemické reakce.

Používané stupnice hodnocení kávy

Celosvětově je používáno několik způsobů hodnocení kvality ( SCAA, SCAE, Cup of Excellence, Coffee Quality Institute, atd.) Tyto způsoby hodnocení mají spoustu bodů společných a hodnotí se body 0 až 100.

Káva se pak hodnotí, dle této stupnice

90 – 100 bodů – výjimečně kvalitní výběrová káva
80 – 89 bodů – výběrová káva
70 – 79 bodů – komerční káva nebo výběrová káva velmi nízké kvality
60 – 69 bodů – komerční káva nízké kvality
50 – 59 bodů – komerční káva velmi nízké kvality

U kávy se hodnotí : Aroma, Chuť, Acidita, Tělo, Dochuť, Lahodnost, Vyváženost

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *