Začněte používat bylinky!

Začněte používat bylinky!

Byliny mají důležitou roli v léčitelství už staletí, ba i po několik set let. Občas je můžeme naleznout, jak rostou v lesích, nebo si je dokonce můžete pěstovat i sami doma nebo sehnat v supermarketu. Využívat je můžete vícero způsoby: jako doplněk stravy, do koupelí nebo jako čaje.

rostliny

Výsledek je však pokaždé shodný – organismu doplníte klíčové látky pro obrnění imunity a fungování organismu. Troufáme si tvrdit, že lékařství by nemohlo fungovat, jestliže by nebylo léčivých rostlin. Jak jinak by se vyráběli léčivé látky, jež v lécích najdete? Zkrátka byliny už nejsou pouze výsadou léčitelů a šamanů, ale hlavním prvkem v moderním lékařství.

Pokud se podíváme na historii léčivých rostlinek, zjistíme, že o jejich využití se učili již staří Číňané a Indové. Byliny se ale užívali pořád. Řecká civilizace a poté i římští obyvatelé šířili vědomosti o těchto léčivých rostlinách. I období rytířů, středověk, se neodehrálo bez těchto zázračných bylinek. Tak nám alespoň napovídají staré herbáře.

Nesmíte ale zapomenout i na to, že nejen medicína, nýbrž i vaření by bez bylin nebylo takové, jak je máme rádi. Vaši rodiče a prarodiče jistě používali byliny do všech různých pokrmů, které jste jako mladí jedli. Ty totiž stravě dodávají nenahraditelnou příchuť a nebo vůni. A to ani nemluvíme o jejich pozitivním působení na tělo. Jistě si nemůžete představit polévku bez petržele. Bazalka, rozmarýn či oregano a tymián, všechny tyto rostlinky slouží jako jedinečné dochucovadlo pro spoustu jídel, jež by bez nich zkrátka nechutnaly tak dobře! A ještě se vám dokonce opět dostane organismu prospěšných účinků, jež tyto rostliny mají. Například oregano je skvělé na zažívání. Stejně tak tymián vám zlepší zažívání.

Dalším kuchařským uměním je určitě pečení. A ano, tušíte správně – i zde bylinky můžeme využít. Dokážete si snad představit štrůdl bez skořice nebo koláč bez hřebíčku? My též ne a to je jen zlomek bylin, které se dají využít! Bylinky se při pečení využívají zejména pro svou vůni, jež pochutině propůjčí. Právě třeba taková skořice dodá sladkostem potřebnou ostřejší chuť (a nebo také hrnku kávy, jen si to sami vyzkoušejte!) a například zázvor podpoří chuť k jídlu a pomáhá trávit špatně stravitelná jídla.

Dalším skvělým využitím, které léčivé rostliny nabízejí, je efektivnější hubnutí. Vždyť to znáte, obzvlášť u mladých lidí, kteří se pořádně nehýbou, je tento souboj s nadváhou obtížnější a nadváha začíná převládat. Jen si schválně zkuste vyhledat léčivé rostliny jako je například green coffee nebo ostropestřec. Ohromnou oblibou se těší právě byliny jako je ostropestřec, zázračný bodlák, který má mnoho použití, nebo rakytník řešetlákový, nebo i obyčejná neupražená káva, přezdívaná zelená káva. Je nutno ale říct, že ani tyto byliny a výtažky z nich nejsou magickou fazolkou, po které vám nadváha zmizí během dne nebo týdnů. Sami musíte těmto bylinkám pomoct, dodržovat zdravou dietu, pořádně se hýbat a celkově myslet na svoji postavu. Na druhou stranu, vám léčivé rostlinky celý proces zefektivní a zlepší.

A kde léčivé rostlinky vzít? Co si je třeba začít pěstovat doma? Častou volbou mnoha kuchařů, je pěstování si rostlin přímo v květináči. Taková čerstvá pažitka je pak perfektní! Ale byliny můžete mít i za oknem nebo jinde. Nejlepší by bylo, pokud si koupíte semena či sazeničky a poté se s pomocí dostatečného množství vody, sluníčka a třeba nějakého hnojiva o byliny starat. Dozrálé rostlinky je pak možné usušit a uschovat pro další použití.